Angststoornissen

Angststoornissen zijn psychische aandoeningen die zich kenmerken door intense en aanhoudende gevoelens van angst en bezorgdheid. Mensen met angststoornissen kunnen zich zorgen maken over allerlei dingen, zoals hun gezondheid, werk, relaties, financiën, enzovoort. De angst die zij voelen is vaak oncontroleerbaar en disproportioneel ten opzichte van de werkelijke situatie.

Angststoornissen omvatten verschillende aandoeningen, waaronder:

Generaliseerde angststoornis (GAS): Deze stoornis wordt gekenmerkt door aanhoudende en overmatige zorgen en angst over verschillende aspecten van het leven, zoals werk, familie, gezondheid, financiën, enzovoort.

Paniekstoornis: Deze stoornis wordt gekenmerkt door terugkerende en onverwachte paniekaanvallen, die gepaard gaan met lichamelijke symptomen zoals snelle hartslag, zweten, duizeligheid, enzovoort.

Sociale angststoornis: Deze stoornis wordt gekenmerkt door intense angst en angstgevoelens in sociale situaties, zoals spreken in het openbaar, vergaderingen, feestjes, enzovoort.

Obsessief-compulsieve stoornis (OCD): Deze stoornis wordt gekenmerkt door terugkerende en ongewenste gedachten, beelden of impulsen (obsessies) en/of dwangmatige rituelen (compulsies) om deze gedachten te verminderen.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS): Deze stoornis ontstaat na het meemaken van een traumatische gebeurtenis en wordt gekenmerkt door flashbacks, nachtmerries, vermijding van herinneringen aan de gebeurtenis, enzovoort.

  • Orthomoleculaire therapie kan helpen om de voedingstoestand van het lichaam te optimaliseren, waardoor de lichamelijke symptomen van angst kunnen verminderen. Bijvoorbeeld, het aanvullen van voedingsstoffen die essentieel zijn voor de werking van het zenuwstelsel.

  • Orthomoleculaire therapie kan ook helpen bij het reguleren van de hormoonspiegels in het lichaam, die betrokken zijn bij de regulatie van stemming en emoties. Bijvoorbeeld, het optimaliseren van de niveaus van serotonine, dopamine en noradrenaline kan helpen bij het verminderen van angst en depressie.

  • Hypnotherapie kan helpen om de onderliggende oorzaken van angststoornissen aan te pakken, zoals negatieve overtuigingen en ervaringen uit het verleden. Met hypnose kan men toegang krijgen tot het onderbewuste en negatieve overtuigingen en gedachtenpatronen herprogrammeren, waardoor men meer positieve emoties en gedachten kan ervaren.

  • Hypnotherapie kan ook helpen bij het verminderen van angstsymptomen door het verlagen van de activiteit van de amygdala, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het verwerken van angst en angstige emoties.

  • Door de combinatie van orthomoleculaire therapie en hypnotherapie kan men het beste van beide behandelingen combineren en zo een meer holistische en effectieve aanpak creëren om angststoornissen te behandelen.