Categories: Mindset

by admin

Share

Categories: Mindset

by admin

Share

Hoe graag wil je het echt? 

Een vraag die relevant is voor al die goede voornemens die ieder jaar sneuvelen in de loop van januari. De start van een nieuw jaar is natuurlijk een mooi uitstel moment om aan je lijden te moeten geloven, maar als het moment eenmaal daar is valt het toch vaak vies tegen. Waar is die beoogde motivatie nu opeens? 

Nu zijn dit soort gezonde keuzes makkelijk rationeel te beargumenteren, alleen heeft ons “onderbewuste” er ook iets over te zeggen. 95% van alles wat we doen is onbewust, en het is niet vreemd dat gewoonte verandering daardoor zo lastig is. Alles wat we doen heeft namelijk een onderliggende reden, en is gekoppeld aan je identiteit. Verandering zorgt dus vaak voor weerstand. Zowel bij jou als bij je omgeving. 

“Zo kennen we je toch helemaal niet?”

“Sla je niet een beetje door?”

“Doe nou niet zo ongezellig!”

Dit zijn dingen die je kan horen als je bijvoorbeeld besluit niet te gaan drinken, meer te gaan sporten, of te stoppen met roken. Alsof het zonder dat commentaar al niet lastig genoeg is. En voor je het weet rol je weer in je comfortabele leventje, en geef je toe aan de gedragingen die je omgeving oh zo graag van je ziet. 

En ondanks dat verandering voor niemand makkelijk is, is er gelukkig hoop. Het veranderen van gewoontes is namelijk als een spier te trainen. Dat is de reden dat sommige het er zo makkelijk uit laten zien. Het uitvoeren van lastige dingen. Door vol te houden zal dit je steeds beter afgaan. Alleen het begint bij de basis.

Stap 1: Besluit wie je wilt zijn. 

Dit klinkt als zweverig geneuzel, maar dit is de basis van al onze gedragingen. Hierover nadenken zorgt voor bewustzijn. Bewust handelen. Wat voor soort persoon wil je zijn? Voor jezelf en voor je omgeving? Wie wil (en kan) je zijn voor je vrienden, familie, je kinderen? Wat wil je uitstralen? Wat wil je doorgeven? Goed voorbeeld doet namelijk volgen. Wil je een opgever zijn of een doorzetter? Dit is (gelukkig) geen vaststaand label. Iedere dag is een nieuwe kans om te kiezen wat voor persoon jij wilt zijn. Deze (misschien wel confronterende) stap is de basis van alles wat hieruit voortvloeit. Krijg dit helder.

Stap 2: Welke gewoontes passen bij deze persoon?

Intenties zijn leuk, maar uiteindelijk gaat het om onze daden. Deze vormen namelijk de positieve terugkoppeling dat we inderdaad de persoon zijn in stap 1. Je wilt zoveel mogelijk van dit “bewijs” dat je bent wie je wilt zijn. En hier komen we bij onze voornemens. De voornemens die namelijk in lijn zijn met deze persoon ga je uitvoeren. Niet in de mate dat je binnen 3 dagen uitgeblust bent. Nee, stapje voor stapje. Rome is niet in een dag gebouwd, alleen bouw wel consistent. Zo trainen we die gewoonte spier waar we het over hadden.

Stap 3: Hou altijd het grote plaatje in het oog.

Bedenk welke persoon je bent als je deze gewoonte(s) 1, 3, 5 jaar uitvoert. Hoe jij (positief) verandert, en hoe je je dan zou voelen.

Bedenk echter ook wat er gebeurd als je 5 of 10 jaar niks zou doen. Als je precies niks bent opgeschoten. Misschien wordt je wel verteerd door spijt, heb je geen energie, ben je wel ziek, of erger?

Sta dagelijks stil bij deze motivatie. Iedere dag kan je een stap voor of achteruit zetten. Aan jouw de keus.

Stap 4: Geen zelfmedelijden, en ook geen zoete koekjes.

Misschien heb je een dag geen zin, een terugval, of wat dan ook wat je weerhoudt om de persoon te zijn die je wilt zijn. En dat is oké. Het heeft geen zin om te treuren wat niet is gelukt. Er is morgen namelijk weer een kans. Een schone lij. Beschouw iedere dag als de 1 januari waarin je jezelf weer wilt bewijzen. Welke persoon wil je vandaag zijn? 

En uhhm.. Is de pijn van verandering toch groter dan de pijn van stilstand (dus achteruitgang)? Dan doe je het toch niet? Het is jouw leven.

Related Posts

  • In de 21ste eeuw is iedereen continu onderweg. Druk met van alles en nog wat. Hollend van afspraak naar afspraak, met tussendoor de smartphone die ons bestookt met berichtjes en afleiding. En eenmaal alleen met onze smartphone denken we dat we uitrusten. Scrollend door social media of kijkend naar Netflix. Veel mensen kunnen niet meer […]