Categories: Mindset

by admin

Share

Categories: Mindset

by admin

Share

In de 21ste eeuw is iedereen continu onderweg. Druk met van alles en nog wat. Hollend van afspraak naar afspraak, met tussendoor de smartphone die ons bestookt met berichtjes en afleiding. En eenmaal alleen met onze smartphone denken we dat we uitrusten. Scrollend door social media of kijkend naar Netflix. Veel mensen kunnen niet meer zonder de prikkels. Het verdooft namelijk heerlijk alles waar je niet aan wilt denken.

 

Stilte is een spiegel van de kwaliteit van je leven

Een idee van Naval Ravikant (een invloedrijk investeerder en denker) zette me aan het denken. Hij zei het volgende: “Als je erachter wilt komen wat de kwaliteit van je leven daadwerkelijk is. Zet je drankje neer, je computer uit, leg je telefoon weg, sla je boek dicht, zet de muziek uit, en ga alleen zitten… En doe niets.”

Dat is het moment dat de gedachtes waar je altijd voor wegrent opborrelen. Gedachtes over alles wat nog onopgelost is in je leven.

Dat is de reden dat mensen zeggen..  Ik kan niet mediteren..

ik kan niet stil zitten..

Ik heb daar de rust niet voor..

Hoezo?

Omdat dan de wirwar van gedachtes boven komen die je wilt vermijden. Gedachtes over onafgemaakte zaken, onvervulde dromen, levenskeuzes die je belemmeren. Toch solliciteren op die droombaan.. Die toxische relatie verbreken.. toch meer gaan bewegen.. de sprong in het diepe wagen.
Het is een spiegel van de geest. Confronterend maar ook verhelderend. Pijnlijk maar ook noodzakelijk.

 

Echt zelfonderzoek

Dit is echt zelfonderzoek. Bestuderen welke gedachtes je hebt, ermee zitten, en hiernaar gaan handelen. En om eerlijk te zijn. Handelen naar wat je te doen hebt zou je leven ook drastisch moeten ontwrichten. Het zou je aan moeten zetten tot het herzien van grenzen met familieleden, vrienden, collega’s. Je baan opzeggen. Eetpatronen veranderen. Andere boeken lezen. Meer tijd met jezelf doorbrengen. Als het je niet aanzet tot andere gedragingen is het geen echt zelfonderzoek. Pas als het gepaard gaat met drastische verandering van je huidige leven, dan kun je het nieuwe leven creëren waarin je echt comfortabel bent. Een leven met een kalme geest.

Gun jezelf het beste, en settle niet voor minder.

 

Uitdaging

Ik wil je vragen om vandaag eens 10 minuten te gaan zitten. Alleen en zonder afleiding. Alleen met je gedachtes. Probeer ze niet weg te drukken, en laat ze de vrije loop. Ogen mag je sluiten of open houden. Observeer en luister naar de gedachtes die je wegstopt. Dit is wellicht oncomfortabel, en dat is prima. Wees niet bang om in de spiegel te kijken. Deze 10 minuten kunnen zomaar verhelderend zijn, en een stap zijn naar een nieuw leven. Besluit om niet langer weg te rennen.

Welke keuzes ga jij maken?

Related Posts

  • Hoe graag wil je het echt?  Een vraag die relevant is voor al die goede voornemens die ieder jaar sneuvelen in de loop van januari. De start van een nieuw jaar is natuurlijk een mooi uitstel moment om aan je lijden te moeten geloven, maar als het moment eenmaal daar is valt het toch vaak […]